Obsah stránky
Návod pro odběr vzorků na vyšetření drůbeže
Submenu
Návod pro odběr vzorků na vyšetření drůbeže a ostatních ptáků pro potřeby monitoringu a v případě podezření na aviární influenzu (AI) – aktualizovaná verze dopisu č.j. 2005/1110/VET ke dni 14.2.2006
Podezření ohlaste pracovníkům veterinární správy – Inspektorát Klatovy:
MVDr. Vlastimil Liška 376 310 705
MVDr. Magdaléna Frouzová 376 310 705
Fax: 376 310 928
E-mail: insp.klatovy.kvsp@svscr.cz
Drůbež v hospodářstvích při- poklesu příjmu potravy a vody o více než 20%
- poklesu produkce vajec o více než 5% po dobu déle než 2 dny
- úmrtnosti vyšší než 3% týdně
Množství vzorků
· z každého hejna minimálně 5 kusů uhynulé (utracené) drůbeže nebo kloakálních výtěrů a minimálně 20 vzorků krve.V případě jednoho hejna 10 ks kadáverů a 20 vzorků krve. Při odběru vzorků je potřeba se zaměřit na zvířata s klinickými příznaky nebo poslední úhyny.
Volně žijící ptáci
Při náhlých úhynech většího počtu volně žijících ptáků (tímto počtem se rozumí nad 5 ks ptáků v jedné lokalitě) je třeba odebrat vzorky těchto ptáků k vyšetření.
Odebírají se celá těla (nejméně 5 ks), v případě většího počtu uhynulých kusů se u ostatních provede kloakální výtěr (nejméně 5).
Vybavení pracovníků odebírajících vzorky, jejich balení a transport do NRL je v případě podezření stejný jako u drůbeže, v případě monitoringu je obdobný.
Odběry vzorků, jejich zabalení a transport do NRL zajistí úřední veterinární lékař KVS.
Volně žijící vodní ptáci
Při náhlých úhynech volně žijících vodních ptáků (jedná se o druhy – kachna divoká, husa divoká, polní a běločelá, labuť velká, volavka popelavá a kormorán obecný) je třeba odebrat vzorky těchto ptáků k vyšetření i z jednotlivě uhynulých kusů.
Důvodem ke stanovení tohoto rozsahu vyšetření u vodních ptáků je v současné době zjištěná citlivost k nákaze u těchto ptáků, kdy byl zjištěn virus vysoce patogenní aviární influenzy H5N1 (Itálie, Slovinsko) u jednotlivě nalezených uhynulých ptáků.
Vybavení pracovníků odebírajících vzorky, jejich balení a transport do NRL je v případě podezření stejný jako u drůbeže, v případě monitoringu je obdobný.
Odběry vzorků, jejich zabalení a transport do NRL zajistí úřední veterinární lékař KVS.
Aviární influenza drůbeže je nebezpečná nákaza hrabavé a vodní drůbeže, holubů, pernaté zvěře, volně žijícího ptactva a exotického ptactva:
Původcem nákazy je virus, který se šíří vzduchem, kontaminovaným krmivem a vodou, nářadím, osobami a zejména přímým stykem s nemocnými jedinci. Inkubační doba je 3 až 7 dní.
Příznaky nemoci: nechutenství, náhlý pokles snášky, dýchací obtíže, vodnatý průjem, otok hlavy, výtok z očí a celková slabost.
Ztráty jsou vysoké a dosahují až 100 %.
U domácí drůbeže propukne nákaza většinou po kontaktu s nakaženým vodním ptactvem.Infikovaní ptáci vylučují virus ve vysoké koncentraci trusem a také očním a nosním sekretem.
Mezi chovy drůbeže (farmami) se nákaza nejčastěji přenese mechanicky a to kontaminovaným nářadím, osobami, automobily apod. Významnou roli hraje také kontakt drůbeže na trzích, aukcích, výstavách atd. Značným rizikem je dále nelegální obchod s exotickým ptactvem.
Doporučená opatření:
- Zamezit nepovolaným osobám vstup do chovů drůbeže.
- Chovat drůbež pokud možno v uzavřeném prostoru (tzv. pod střechou).
- Zasíťovat okna a větrací otvory a tím zabránit přístupu volně žijících ptáků.
- Před vstupy do hal a vjezdy umístit desinfekční rohož.
- Není-li možné chovat drůbež v uzavřeném prostoru, je nutné zajistit alespoň krmení a napájení „pod střechou“. Jde o to, aby se v maximální míře zabránilo kontaminaci krmiva a napájecí vody trusem volně žijícího ptactva.
- Každodenně kontrolovat zdravotní stav drůbeže i ostatních ptáků.
- Poruchy zdravotního stavu hlásit veterinárnímu lékaři, zejména pokles příjmu krmiva a vody o více jak 20 %, pokles snášky o více jak 5 % během dvou dnů a zvýšení úhynů o více než 3 %.
- U podnikatelských subjektů vést evidenci o chovu drůbeže, jejích přesunech, veterinárních zákrocích apod.
Přenos na člověka je sice možný, ale není vůbec snadný. Muselo by se jednat o těsný kontakt člověka s nakaženým jedincem. Nebo o konzumaci tepelně neopracovaných drůbežích produktů pocházejících z nakažené drůbeže (maso, vejce). Virus se spolehlivě ničí při teplotě 70° C za 3 minuty. Ničí jej sluneční paprsky za několik hodin a poměrně rychle hyne v suchém prostředí. Naopak mráz jej konzervuje.
Účinné jsou běžně dostupné desinfekční prostředky: Chloramin B – v koncentraci 2 %, Chloramin T – 2%, Chlordetal – 2 %, Jodonal – 0,5 %, Virocid – 2 %, Virkon S- 2 % a další.
Obecně platí, že při dodržování základních pravidel osobní, sociální a stravovací hygieny je možnost přenosu na člověka málo pravděpodobná.